Ruoanlaittoa harrastusmielessä

Jokainen meistä syö ja jokainen meistä nauttii ruuasta. Harmillisen usealla ruoanlaitto on kuitenkin vain pakollinen rutiini mahan täyttämiseksi. Jotkut jättävät prosessin kokonaan väliin ja noukkivat sen sijaan naapuripitseriasta kebabin tai kaupan pakastehyllystä valmisaterian. Miksei ruoanlaitosta voisi tehdä siis mukavaa?

shutterstock_220298206

Ruoanlaitto on erinomainen harrastus. Ihmiselle, joka sitä ei ole koskaan opetellut, voi perusasioiden oppiminen tuntua vaivalloiselta. Sitä ne eivät kuitenkaan lopulta ole – kunhan hallitsee muutaman asian.

Kastikkeet: muutamalla peruskastikkeella pääsee pitkälle. Ensimmäisenä mainittakoot tomaattikastike. Tomaattimurskaa syö sellaisenaan, mutta lisäämällä suolaa, pippuria ja muita mausteita, parhaimmillaan tuoreyrttejä, on makunautinto taattu. Tomaattikastikkeeseen sopii monenlaiset lisukkeet, jotka kannattaa paistaa ennen kastikkeen lisäämistä, kuten jauheliha ja kasvikset. Toisena peruskastikkeena on kermakastike, joka on jopa yksinkertaisempi kuin tomaattiversio. Siihen riittää usein pelkkä pippuri ja suola. Sisällöksi sopivat esimerkiksi kesäkurpitsa, sienet ja vihreät pavut.

Kolmantena soosina kannattaa opetella ruskea kastike, joka on suurustusvaiheensa vuoksi hieman kinkkisempi, mutta googlettamalla löytää apua. Ja eikun nakit pannulle.
Kastikkeiden kanssa voi tarjota perunaa, pastaa tai riisiä riippuen siitä, mikä niihin kulloinkin parhaiten sopii. Nämä laitetaan kiehuvaan veteen ja vahditaan, ettei niistä tule ylikypsiä. Haarukalla saa hyvän kuvan tilanteesta.

Perusruoka, joka on myös opettelemisen arvoinen, ovat keitot. Keittoja on toki joka lähtöön, mutta aloittaa voi vaikka sosekeitoista ja tavallisista suomalaisista keitoista. Sosekeitossa ainekset kiehutetaan vedessä, jonka jälkeen ne surrataan sileäksi. Sekaan kermaa ja voila! Peruskeitoissa, kuten kanakeitossa, aineksia kiehutetaan vedessä, kunnes ne ovat kypsiä. Mausteet pitää muistaa ja sekaan voi mielensä mukaan lisätä esimerkiksi tomaattipyrettä, kermaa tai rasvaista maitoa.